Epohalni dosežki 21. stoletja kličejo k razmisleku o času v katerem živimo. Hiter tehnološki napredek in nova spoznanja na področju znanosti bi za moderno družbo lahko predstavljala vir večje kakovosti življenja, vendar na tej točki pride do izraza vse bolj izrazita polarizacija sveta s perečemi temami, ki se navezujejo problematiko celotnega sveta: neenakost med ljudmi, nezaposlenost, revščina, lakota, spremembe družbenih struktur, družbena izključenost, deregulacijo državne blaginje in delavskih pravic, kritična meja onesnaženosti okolja, vojne in opustošenja itd.

Več...

Predavatelji

mag. TANJA PORČNIK
ekonomistka, politologinja, aktivistka za človekove pravice in soavtorica svetovnega Human Freedom Index-a
Naslov predavanja: LIBERALIZEM NA STRANSKEM TIRU a
Še desetletje nazaj smo spremljali premik številnih držav sveta od političnih filozofij temelječih na represiji državljanov k liberalizmu kot politične filozofije, ki temelji na posameznikovih pravicam in svoboščinah. V tistem obdobju so države kar tekmovale med samo, katera bo imela bolj liberalne javne politike in državne institucije ter tako zasijala z liberalno demokracijo v najsvetlejši luči.

Prikaži več besedila...

Več o predavatelju
ROMANA MAROLT, dipl. polit.
Vodja oddelka za izobraževanje odraslih na SFŠ Ljubljana
Naslov predavanja: KONEC ZNANOSTI ALI ZNANOST KONCA a
Znanost še spoštujemo? Ali znanost spoštuje nas (=ljudi, življenje, okolje)? Je znanost denar oziroma ali znanost obstaja brez denarja? Kakšen je vpliv denarja na znanost? Kaj pomeni podatek, da Republika Slovenija namenja najmanj (davkoplačevalskih sredstev) za raziskave v znanosti? Je to varčevanje ali (načrtno) prepuščanje znanosti napotilom kapitala? Zakaj in čemu je postal znanstveni dokaz postulat? In kdo si lahko privošči znanstveni dokaz? Kako je človeštvo preživelo brez znanstvenega dokaza? In kako bo izumrlo z znanstvenim dokazom?

Več o predavatelju
TADEJ SLAPNIK
Inženir strojništva, politik, predsednik Tolar HashNET v Slo
Naslov predavanja: BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJA ZA DOSEGANJE CILJEV TRAJNOSTNEGA RAZVOJA 2030 a


Več o predavatelju
dr. YURI YATSKO
doktor fizike, zdravilec, psiholog, svetovalec podjetnikom, večni raziskovalec in multidisciplinarni erudit
Naslov predavanja: RAZLIKA MED URADNO ZNANOSTJO IN ZNANOSTJO NA SPLOŠNO. POZITIVNI IN NEGATIVNI VPLIV URADNE ZNANOSTI NA RAZVOJ NAŠE CIVILIZACIJE a

Več o predavatelju
RAZPRAVA NA KONCU
po prispevkih posameznih predavateljev je sledila razprava

Organizator: Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin
www.jivatma.si
Kontakt: program@jivatma.si, tel.: 03 62 098 62, 041 464 667